Karamelové veterníky. Tie sú perfektné, vyzerajú úžasne a o to lepšie chutia…

 

 

Suroviny
250 ml vody
90 g 100% tuku
štipka soli
140 g HL. múky
4 ks vajce

Krém:
0,5 l mlieka
2 bal. vanilkové pudingy
70 g cukru
200 g masla
3 bal. vanilkové cukry
4 PL rumu

Karamelová šľahačka:
100 g cukru
500 ml smetany na šľahanie
100 g cukru
200 ml šlehačky

Karamelová poleva:
150 g cukru
5-8 lyžíc šľahačky

Postup:
1. 250 ml vody, 90 g 100% tuku, štipka soli – to uvedieme do varu a pridáme 140g hl. múky, miešame tak 5 minút. Nechať vychladnúť a potom do toho po jednom vyšľahať 4 vajcia.

2.
Na plech striekať veterníčky. Pečiem v HV na 200 st. 15 minút a potom ešte na 170 st. asi 10-15 minút. Hlavne tú rúru neotvárať lebo nevybehnú. Rozkrajať ešte teplé.

3.
Krém: 0,5 l mlieka, 2 vanilkové pudingy, 70 g cukru, 200 g masla, 3 vanilkové cukry, 4 PL rumu – uvariť puding, a potom pridávať vychladnutý do vyšľahaného masla.

4.
Karamelová šľahačka: 100 g cukru, 350 ml smotany na šľahanie. 100 g cukru si upálime na zlatý karamel a 150 ml ohriatej smotany opatrne prilievame do karamelu, stále a opatrne miešame, uvoľňuje sa plno množstvo pary a mohli by sme sa opariť. Hrudky, ktoré sa vytvoria necháme rozpustiť, potom scedíme a po vychladnutí dáme na noc do chladničky. Druhý deň vyšľaháme 200 ml šľahačky a primiešame smotanový karamel.

5.
Karamelová poleva: 150 g cukru si upálime na karamel. Za stáleho miešania po kvapkách pridávame 5-8 lyžíc šľahačky, inak by sa urobili hrudky. Riadime sa hustotou polevy. Mala by mať konzistenciu tekutého medu, či bude moc riedky, stačí zahustiť trošku práškovým cukrom. Hlavičky veterníkov namáčame a necháme odkvapkať.